Yritys

Insinööritoimisto Savolainen Oy

Kolmannessa sukupolvessa toimiva, yli 60-vuotias perheyritys on harvinaisuus toimialallaan

Insinööritoimisto Savolainen Oy on pienenä perheyrityksenä harvinaisuus toimialallaan. Koska suuri osa alalla toimivista yrityksistä on monikansallisia suuryrityksiä, voi kilpailussa pärjäämistä ja yrityksen pitkää ikää pitää merkittävänä saavutuksena sille yhden miehen suunnittelutoimistolle, joka perustettiin Iisalmessa jo vuonna 1960. Vuosikymmenten kuluessa arkkitehti- ja rakennesuunnittelua sekä rakennuttamisen palveluita erityisesti teollisuudelle tarjoava yritys on hiljalleen laajentunut ja lunastanut asemansa Pohjois-Savon ja Kainuun alueella.

Suomalaiseen rakentamisen eri aikakaudet nousukausista lamavuosiin on yrityksessä päästy kokemaan aitiopaikalta. Insinööritoimisto Savolaisen toimintaa on alusta saakka ohjannut ja varmistanut se arvopohja, jolta se ponnisti vuosikymmeniä sitten. Ammattitaito, laatu, luottamus ja asiakaslähtöisyys ovat niitä perinteisiä arvoja, joille perheyrityksen toiminta rakentuu ja jotka tekevät yrityksestä halutun kumppanin kilpaillulla toimialalla nyt ja tulevaisuudessa.

Kolmannessa sukupolvessa toimiva, yli 60-vuotias perheyritys on harvinaisuus toimialallaan

Yhden miehen suunnittelutoimistosta kymmeniä työllistäväksi yritykseksi

Insinööritoimisto Savolaisen tarina alkaa vuodesta 1960, jolloin rakennesuunnittelijana Veikko Hatvan insinööritoimistossa toiminut Esko Savolainen perustaa oman toimistonsa Insinööritoimisto Esko E. Savolaisen. Iisalmen alueen ainoa insinööritoimisto saa toimeksiantoja teollisuudesta, ja vuosikymmen on yritykselle vilkasta koulurakentamisen aikaa. 70-luvulla kerrostalorakentaminen elää kulta-aikaansa, ja teollisuutta rakennetaan. Toimisto työllistää jo pari kolme työntekijää, ja samalla kanta-asiakkaiden toivomuksesta rakennuttamisen ja työnvalvonnan osuus toimeksiannoista lisääntyy.

1980-luvulla toimisto kasvaa 5–6:n työntekijän yritykseksi, ja arkkitehtisuunnittelun osuus teollisuusprojekteihin liittyvissä toimeksiannoissa lisääntyy. Työtehtävät muotoutuvat jo hyvin lähelle yrityksen nykyistä palvelutarjoomaa: rakennesuunnittelua, arkkitehtisuunnittelua sekä rakennuttamispalveluja ja työnvalvontaa. Vuonna 1990 DI Antero Savolainen ottaa yrityksen vetovastuun isältään ja ensimmäinen sukupolvenvaihdos Insinööritoimisto Savolaisen historiassa toteutuu.

1990-luvulla Suomi sukeltaa syvään lamaan. Savolaisten yritys selviää vakiotoimeksiantajien ansiosta, jotka laajentavat rohkeasti toimintaansa. Esimerkiksi panimoyritys Olvi kasvaa valtakunnallisesti toimivasta yrityksestä kansainväliseksi, ja Olvin vanavedessä myös Savolainen laajentaa Baltiaan. Uuden vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen on voimakkaan kehityksen ja laajentumisen aikaa, ja muun muassa yrityksen nimi virtaviivaistetaan Insinööritoimisto Savolainen Oy:ksi. Ensimmäinen sivukonttori perustetaan Kuopioon 2007, ja vuonna 2009 työntekijöitä on jo yli 15. Vuonna 2010 yritys viettää 50-vuotisjuhlavuottaan.

Vuonna 2012 yritys laajenee jälleen, kun varkautelainen arkkitehtitoimisto Savoplan Oy siirtyy yrityskauppojen myötä Insinööritoimisto Savolaisen omistukseen ja Varkauteen avataan uusi yksikkö, Insinööritoimisto Savolainen Oy Savoplan. Yrityskaupat jatkuvat, ja vuonna 2013 toiminta laajenee Kainuuseen, kun kajaanilainen Suunnittelutoimisto Määttä siirtyy omistukseen ja muodostaa yrityksen Kajaanin sivukonttorin.

Vuonna 2016 rakennusala lähtee uuteen nousuun ja Antero Savolaisen tyttärestä Katri Savolaisesta tulee yrityksen osakas. Insinööritoimisto Savolaisessa otetaan käyttöön ISO 9001 – ja ISO 14001 -standardien mukainen laatujärjestelmä. Vuoden 2022 toteutui yrityksen toinen sukupolvenvaihdos, ja vetovastuun isältään Anterolta ottaa tytär Katri Savolainen. Insinööritoimisto Savolainen Oy toimii nyt jo kolmannessa polvessa ja työllistää 30 työntekijää.

Insinööritoimisto Savolainen Oy toimii nyt jo kolmannessa polvessa ja työllistää 30 työntekijää.

Insinööritoimisto Savolainen ja sen asiakkaat jakavat yhteisen arvopohjan

Insinööritoimisto Savolaisen strateginen tavoite on olla haluttu kumppani rakennusprojekteissa toimialueensa yrityksille ja yhteisöille tarjoamalla kokonaisvaltaisia suunnittelu- ja rakennuttamispalveluja. Pitkäaikaiset asiakassuhteet perustuvat molemminpuoliseen luottamukseen Insinööritoimisto Savolaisen ja sen asiakkaiden välillä. Yrityksellä on laaja asiakaskunta, joista osaa on saatu palvella aivan alkuajoilta saakka. Hiljaisemmissa suhdanteissa kumppanuudeksi muotoutuneet pitkät asiakkuudet ovat pitäneet Insinööritoimisto Savolaisen pinnalla, joten ne ovat yritykselle valtavan tärkeitä.

Nykyisellään Insinööritoimisto Savolainen tuottaa rakennuttamispalveluja avaimet käteen -periaatteella, ja rakentamisen korkeaan laatuun satsataan aina suunnittelusta ja urakoitsijoiden valinnasta lähtien. Työn ja palveluiden korkea laatu on erityisen tärkeää, ja tämä koetaan velvollisuudeksi asiakkaita ja pitkäaikaisia kumppaneita kohtaan. Yrityksen luotettavista osaajista koostuva verkosto varmistaa, että työlle asetetut laatuvaatimukset toteutuvat myös alihankintana tehtävissä töissä.

Rakennusala on suhdanneherkkä toimiala, joka heijastelee muutoksia maailmantaloudessa. Tällä hetkellä rakennusalan tulevaisuus näyttää valoisalta ja Insinööritoimisto Savolainen katsoo luottavaisin mielin tulevaan.Yrityksessä keskitytään jatkossakin sen päätoimialoihin, eli arkkitehti- ja rakennesuunnitteluun sekä rakennuttamisen palveluihin samalla, kun myös toimialan uusimmassa kehityksessä halutaan pysyä mukana muun muassa uusia osaajia aktiivisesti rekrytoimalla.

Etsitkö asiantuntevaa kumppania rakennusprojektiin?

Me tarjoamme kokonaisvaltaiset suunnittelu- ja rakennuttamispalvelut vuosikymmenten kokemuksella. Ole yhteydessä, niin jutellaan lisää!